De aanschaf van een aanbouw terras

Vorig jaar hebben we een dertigtal aanvragen gekregen voor de aanschaf van een aanbouw terras. Of een balkon. Het overgrote deel is een terras constructie achteraan een bel-etage woning. Dat wil NIET zeggen dat wij meer dan 2 terrassen zetten per maand plaatsen. De prijs van een terras verrast vele mensen.

Wat moet je weten als je de aanschaf van een aanbouw terras of balkon overweegt? Wat maakt een terras duur? Allereerst, het is maatwerk. Geen 2 terrassen zijn hetzelfde.

De Grootte en de vorm zijn 2 van de bepalende factoren. Groter wil zeggen, meer materiaal. Een L-vorm of een gebogen lijn kosten meer vanwege een hogere moeilijkheidsgraad. Soms zijn er obstakels. Water afvoer buizen lopen dikwijls doorheen het nieuwe terras. Daar moet dan rondom heen gewerkt worden. Er moet ook gezorgd worden dat je deze buizen daarna ook nog kan vervangen.

De materialen die gebruikt kunnen worden zijn divers, maar hebben allemaal hun voor en nadelen. Ik som er even enkele op.

Wij hebben gekozen om aluminium gebruiken. Esthetiek en kwaliteit lopen hier hand in hand. Aluminium materialen maken een opmars in de bouw. Ramen, deuren en veranda’s zijn reeds decennia lang aanwezig. En waarom ook geen aanbouw terrassen. Het materiaal laat toe om zeer strakke en moderne stijlen te hanteren. Aluminium roest niet, maar om esthetische redenen wordt het behandeld in de vorm van moffelen. Hierbij worden de onderdelen gelakt in een RAL kleur en in een oven verwarmd, zodat er een mooie, sterke bescherm laag wordt gevormd. Onderhoud van gemoffeld aluminium is miniem. Een wasbeurt. De levensduur is ook ten minste 50 jaar. De vloer kan uitgevoerd worden in andere materialen, hout of composiet hout, maar ook in aluminium zelf. Deze vloer is niet glad bij regenweer, algen hebben bijna geen hechting op dit oppervlak, en kan indien nodig met hoge druk worden gereinigd. De prijs van een aluminium terras ligt hoger dan die van hout en staal. Als er moet gemonteerd worden op moeilijk bereikbare plekken (achtertuinen waar geen zwaar materieel geraakt) dan biedt het lichter gewicht van aluminium soms een voordeel. De esthetiek, kwaliteit en geen onderhoud zijn hier de belangrijkste voordelen.

Hout: Het voordeel is dat het een gemakkelijk materiaal is. En er zijn vele mensen die ermee kunnen werken. Je kan al aan de slag met enkele machines die je bij de doehetzelf zaak kan kopen. Hier moet wel gezegd worden dat een hardhouten constructie professioneel  gereedschap vraagt. Hier komt een vakman met degelijk gereedschap aan te pas. De houtsoort zal in hoofdzaak ook de prijs bepalen. Hoe minder onderhoud je jaarlijks wil investeren, hoe duurder het terras zal worden. Een houten vloer wordt best glad bij nat weer, en algen moeten ook regelmatig verwijderd worden.

Composiethout: uit dit materiaal worden geen constructies gemaakt. Daar is het niet sterk genoeg voor, maar ik wil het wel even vermelden. Dit materiaal wordt wel eens gebruikt als vloer voor een terras. Ook wel vlonderplank genoemd. Het materiaal is een mengsels van plastiek en houtpulp dat wordt samengehouden met harsen. Hier zijn vele kwaliteiten beschikbaar. Al naargelang het percentage hout (loofboom of den) in het materiaal zal het meer of minder op hout lijken. Wij gebruiken het niet meer, vanwege te veel problemen na verloop van tijd. Na +/- 5 jaar begint het materiaal meer vocht op te nemen, en begint te leven. Uiteinden beginnen naar omhoog te krullen. Planken gaan hol staan (bootvormig) en er beginnen zich waterplasjes te vormen. Hierdoor wordt het probleem nog erger. Een goede verluchting onder de vloer zal het probleem wel verminderen.

Staal: is een materiaal dat zijn stevigheid reeds bewezen heeft. Maar het moet degelijk worden beschermd tegen het weer. Staal roest. Er bestaan natuurlijk technieken om staal te beschermen. Verven is de meest bekende. Een laag rode meni en daarna een laag om het geheel een kleur te geven. Maar in een buiten omgeving is dit niet genoeg. Na ongeveer 5 jaar is zo’n constructie aan een nieuw laagje verf toe. De zichtbare roest moet er ook af geschuurd worden. Maar, staal kan ook verzinkt worden. Dan wordt het staal voorzien van een laag zink. Een roestvast materiaal. Dit wordt aangebracht door de stalen onderdelen in een bad van zink onder te dompelen. (Ook wel galvaniseren genoemd) Het bad is 400  graden celsius. Alleen gespecialiseerde firma’s kunnen dit doen. De constructie is daarmee beschermd voor een levensduur van +/- 50 jaar. Als er daarna nog gelast wordt of gaten geboord worden, moet dit degelijk worden na behandeld. Dit kan met zinkverf (koude galva). Maar het zal nooit even goed zijn als de warm galvaniseren. Een verzinkt oppervlak heeft een licht grijze, ietwat glanzende schijn. In de loop der jaren wordt zink grauw van uitzicht. Een verzinkte constructie kan ook nog geschilderd worden, of gemoffeld (plastificeren) om het een kleur te geven. Er moet ook nog een vloer voorzien worden. Dat kan een houten vloer zijn, of een stalen vloer. Een stalen vloer heeft een erg uitgesproken industrieel uitzicht, en is geen goede vriend van blote voeten. De prijs zal hetzelfde zijn als een houten terras van degelijke kwaliteit.

 

Sluit Menu