Composiethout wordt tegenwoordig veel gebruikt om terrasvloeren te plaatsen. Wat kan u ervan verwachten? Ik deel mijn ervaringen hierover . Composiethout wordt vervaardigd van een mengeling van plastiek en houtvezels. Dit wordt bij elkaar gehouden met lijm. De houtvezels kunnen van loofbomen of dennenbomen afkomstig zijn. Al naargelang de kwaliteit van de gebruikte producten, zal ook de kwaliteit van het composiet materiaal hoog of laag zijn. De prijs hangt hier ook aan vast.
Vocht
In het verleden hebben wij onze aanbouwterrassen voorzien van composiethout voor de vloeren. 4 verschillende soorten zijn er in de jaren gepasseerd. Soorten met veel houtvezels, en soorten met veel plastiek. Hoe meer houtvezels erin verwerkt zijn, hoe meer het product dan ook op hout lijkt. Maar de houtvezels hebben een groot nadeel. Na verloop van tijd, +/- 5 jaar, beginnen de houtvezels vocht op te nemen bij regenweer. Dit wil zeggen dat de plank uitzet. Als de zon terug is dan kunnen de vezels terug drogen, en zal de plank terug krimpen. Maar niet meer zoals ervoor. Dat is op zich geen probleem, want bij het leggen wordt er speling voorzien.
Het probleem is dat de onderkant en de bovenkant van de plank zich anders gedragen. De onderkant ziet geen zonlicht en bevindt zich aan de vochtige kant. De bovenkant zet minder uit dan de onderkant en de plank trekt krom. De uiteinden krullen omhoog en de plank wordt een beetje hol. Hierdoor loopt het water er niet af en neemt de plank het vocht nog meer op met alle gevolgen van dien. De kracht waarmee de plank zich krom trekt is aanzienlijk.
Composiethout met meer plastiek in verwerkt heeft veel minder te maken met dit vocht probleem, en vind ik beter geschikt in ons klimaat. Ze zijn iets harder (brozer). Bij een harde impact kan hierdoor makkelijker een gat in de vloer komen.
Alternatieven
Alternatieven voor composiethout zijn vooral, hout, stenen tegels, of planken die van andere materialen zijn gemaakt. Aluminium is daar een van. Een product in opkomst is zeker de merknaam alupath. Een innovatief product met tal van voordelen ten opzichte van de composiet soorten. Het kan niet rotten, trekt niet krom en is ook ecologisch en duurzaam.